Intelligent bewegen – zou het lukken?

De methodiek die ik onder andere gebruik bij het opzetten van mijn trainingen voor ‘bewegen en rouw’ is afkomstig van Intelligent Bewegen, ontwikkeld door Fabio D’Agata. Hij heeft een model ontwikkeld om beweging in te zetten bij persoonlijke groei. In 2021 heb ik de opleiding gedaan om ook te mogen werken conform deze methodiek.

In het kort geef ik hier uitleg van de methodiek. Als je meer wilt weten en mooie succesverhalen wilt lezen raad ik je aan om het boek “samen intelligent bewegen” te gaan lezen. Ik ga op ontdekkingstocht naar hoe ik mijn drang naar het lopen van een halve marathon kan koppelen aan de theorie van intelligent bewegen en wat ik daarbij kan leren over mijzelf.

Stap 1: Vind je ultieme verlangen.

Hierbij wordt ingegaan op wat voor jou op dit moment het belangrijkste is.

Wat is er voor mij het meest belangrijkste op dit moment in mijn leven? Dat is mijn gezin en de rollen die ik hierin vervul. Ik ben moeder, partner en een van de kostwinners. Hiervoor is het belangrijk dat ik overzicht houd, rust bewaar en bovenal wat ik heel belangrijk vind liefde en aandacht kan geven, maar ook kan ontvangen.

Hetgeen wat al deze punten bij mij lastig kan maken zijn de stormen die in mijn hoofd kunnen woeden. Op het moment dat er een storm woedt heb ik moeite met het bewaren van overzicht, ben ik sneller emotioneel uit balans en creëer afstand van mijn gevoel maar daarmee creëer ik ook afstand tussen mij en mijn gezinsleden. Hoe harder ik hiertegen vecht, hoe langer het duurt.

Stap 2: Persoonlijke groei door vaardigheden te versterken.

Om mijn ultieme verlangen te vervaardigen heb ik bepaalde vaardigheden nodig. Hierbij kun je een opdeling maken in fysieke vaardigheden, mentale (brein) vaardigheden en emotionele vaardigheden. Deze worden vervolgens geplot in een driehoek. De “ontwikkeldriehoek”. Dit is belangrijk om de onderlinge verbinding van deze vaardigheden visueel te maken en onderlinge synergie te bereiken.

Laat ik zeggen; in mijn hoofd zijn er altijd heel veel plannen om uit te voeren en als ik bezig ben met plan A staat plan B op de deur te bonken. Hierdoor ben ik in de basis impulsief, actief en neem ik weinig tijd om te ontspannen. Het gevolg hiervan is dat ik mijzelf kan uitputten waardoor bovenstaande gedrag wordt versterkt tot mijn lichaam en geest mij tot een duidelijke halt roepen.

Om mijn persoonlijke groei te versterken heb ik gekeken welk van de vaardigheden ik nu als eerst wil ontwikkelen.

Fysiek

Voor fysiek kom ik uit op stabiliteit Als ik fysiek mijn stabiliteit verbeter heeft dit als voordeel dat ik letterlijk stabieler in mijn schoenen sta.  Daarnaast is het belangrijk om mijn hardlooptechniek te verbeteren zodat ik blessurevrij kan blijven trainen.

Mentaal

Mentaal is voor mij de grootste uitdaging ergens mijn aandacht bij te houden. Als ik meer kan focussen op de taak waar ik mee bezig ben verlies ik minder mentale energie en ik kan efficiënter werken.  Resultaat; meer tijd voor het gezin en voor vrije tijd.

Emotioneel

Het kiezen van de emotionele vaardigheid vind ik het lastigst. In het overzicht staan de voorbeelden: voelen, grenzen bewaken, ontspannen, verbinden en emotioneel bewustzijn. Verbinden is een vaardigheid waar ik altijd mee bezig ben. Ik krijg er energie van om mensen aan elkaar te verbinden zodat ze verder komen. Echter. Op het moment dat ik een storm in mijn hoofd heb verlies ik de verbinding met mijn omgeving. De oorsprong hiervan ligt bij het niet tijdig ontspannen. Het niet tijdig ontspannen wordt veroorzaakt door enerzijds grenzen niet te willen voelen en/ of deze te bewaken. Hierdoor kan ik compleet overvallen worden door emoties en gevoelens als ik lange tijd over mijn grenzen heen ben gegaan.

Eindconclusie; ik kies grenzen bewaken. Ik weet dat ik mijn grenzen kan voelen en ik weet dat als ik erover heen ga ontspannen moeilijk wordt. Als ik erbinnen blijf kan ik wel ontspannen en kan ik in verbinding blijven met mijn eigen emoties en met mijn gezin. De uitdaging zit hem dus in het bewaken van de grenzen, daardoor tijdig te kunnen ontspannen en mijn lichaam en geest tijd te gunnen voor herstel. Ook dit is weer belangrijk in het kader van mijn hardloopdoel.

Ontwikkeldriehoek
Stap 3: Kom in beweging en maak een ontwikkeling door.

Door mijn vaardigheden te trainen word ik er als het goed is beter in. Het gebruik van beweging zorgt ervoor dat mijn hersenen diepere verbindingen leggen. Hierdoor zou het makkelijker moeten zijn om de vaardigheden op andere momenten ook in te zetten.

En nu? Ik neem mijn driehoek komende week mee in mijn gedrag en gedachtes. Op die manier ga ik bij mijzelf toetsen of het de juiste driehoek is.

Jezelf uitdagen om dit te oefenen, te zien wat er gebeurt en daarop te reflecteren is heel lastig. Ik zal dus opzoek moeten gaan naar iemand waarmee ik de commitment wil aan gaan om mij hierbij te helpen.