Bewust aan de slag met de opdracht.

De afgelopen tijd ben ik aan de slag gegaan met de opdracht van Hilde gericht op mijn bewustzijn tijdens het hardlopen.

De geplande duurlopen leken mij hiervoor het meest geschikt. Tijdens intervaltrainingen ben ik met name bezig met de interval tijd of afstand op een bepaald tempo te volbrengen.

Aandacht bij pannenkoeken

De eerste training was een rustige duurloop van 10 km. Ik had me voorgenomen om te gaan letten op mijn aandacht. Kleine mismatch met de uitvoering; ik had een podcast aangezet. Hierdoor was mijn aandacht met name bij de podcast en af en toe dwaalde deze af naar de omgeving. Ik had wel plezier met mezelf. De podcast ging over pannenkoeken. Het resultaat was dat ik erna pannenkoeken ging bakken als avondeten. Hebben de kinderen er ook eens profijt van dat ik hardloop.

Effect op een interval

De ontvangen oefening zat ook in mijn hoofd tijdens de intervaltraining die volgde.  Ik ging niet stilstaan onderweg voor een evaluatie van de gedachtegang, wel was ik bewust bezig met waar de gedachten waren en wat voor effect het had op mijn training. Ik merkte op dat bij een interval training mij juist helpt om bij de versnelling te focussen op mijn lichaam. Wat is mijn houding, hoe is de ademhaling, hoe voel ik mij. Hierdoor kon ik goed het gewenste tempo halen. Tijdens de herstelminuten kon ik genieten van de omgeving terwijl ik ook bewust was van mijn ademhaling die weer langzaam zakte. Een poging om te versnellen en op mijn omgeving te letten leverde met name een minder snelle en meer zwabberende interval op.

Interessant om zo te spelen met mijn aandacht. De volgende duurloop neem ik het weer mee.